Goggles guiden

Home » Blog » Goggles » Goggles guiden

Poc-iris-stripes-groenGoggles er nok en af de mest undervurderede dele af dit skiudstyr. Det forkerte valg kan ødelægge en ellers flot dag i den nyfaldne sne og for at du undgår det, har vi sammensat denne goggles guide.

Ski og snowboard goggles skal give dig en yderst god beskyttelse mod sne, vind og ikke mindst dine øjne mod det reflekterende lys. Der er flere elementer til et par gode goggles. Derfor går vi i goggles guiden 360° rundt, for at give dig et indblik i de forskellige elementer, du skal være opmærksom på.

 

Goggles guiden kommer rundt om disse forskellige områder:

 

 

Goggles rammen

Rammen på rigtig mange goggles er fremstillet i polyurethan. Et fleksibelt materiale der, når det udsættes for kulde beholder sin fleksibilitet. Du finder også rammer i andre materialer, men vigtigt er, at de er udført i et fleksibelt materiale, så rammen ikke splintrer, hvis du skulle vælte.
Som en lille tommelfingerregel kan du gå ud fra, at jo mere fleksibel rammen er, jo koldere temperaturer kan de udsættes for. Når du får dem hjem så afprøv dem selv, så du får en fornemmelse af, hvor fleksible dine goggles er. Har du købt et par med udskiftelig linse, så afprøv fleksibiliteten når linsen ikke er monteret.

 

Flere lag ansigtsskum

Det bløde lag skumgummi placeret på rammen giver den sidste tilslutning mellem rammen og dit ansigt og skal gøre det behageligt at have din goggle på. Ligeledes holder det den kolde luft ude for at undgå dug på indersiden af linsen. De helt billige goggles har ofte kun et lag skum, der ofte efterlader en rød kant på ansigtet grundet skumgummiets fasthed. Med tredobbelt ansigtsskum fås et rigtigt blødt materiale, der giver den optimale komfort, men goggles med dobbelt ansigtsskum kan også gøre det.

 

Køb dine goggles her

 

Ventilation

At goggles har gode ventilations muligheder er afgørende for, at varmen fra dit ansigt kan blive ventileret væk og linsen ikke dugger til. I dag har alle goggles af høj kvalitet, mange og gode ventilationsåbninger til at forebygge dug. Selvom det er et velkendt mærke så kontroller, at åbningerne ikke kan blive blokeret af din hjelm eller lignende, så ventilationen bliver nedsat.

 

 

OTG (Over The Glasses)

For dig der anvender briller når du står på ski, kan det være svært at finde et par goggles, der passer. De traditionelle goggles giver nemlig ikke den fornødne plads til brillen, hvilket kan givende en trykkende og ubehagelig fornemmelse. Du kan selvfølgelige vælge at anvende linser i stedet for briller, hvis du har fundet et par, du absolut bare må have. Ellers er løsningen for dig OTG. Goggles OTG giver dig den fornødne plads til din brille, så kombinationen bliver behagelig. Over The Glasses er normalt både bredere, højere end ”almindelige” goggles, giver den fornødne plads til brillens stænger, uden den store synlige forskel. Med en indvendig størrelse udformet på baggrund af mange forskellige brillemål, er der stor sandsynlighed for, at de også passer dine briller, men prøv for en sikkerheds skyld sættet sammen, da det ikke må være ubehageligt.

 

 

Linsen til din goggles

Der hvor de fleste går i stå i valget af goggles er, når det kommer til, hvilken linse man skal vælge. Der findes rigtig mange forskellige linser, hvilket har resulteret i en isoleret goggles linse guide, der giver en mere dybdegående forståelse, hvor vi her i goggles guiden, har fremhævet de overordnede elementer.

Linsens opgave er at beskytte dine øjne mod det reflekterende lys og give dig et fantastisk udsyn, give en god fornemmelse af underlaget og gøre det let at se omgivelserne. Din linse bør give 100% UV-beskyttelse (UV-A), så de skadelige stråler bliver sorteret fra.

Der findes to typer af linser. Den sfæriske og den cylindriske. Grundet den både horisontale og vertikale bløde buede form, giver den sfæriske linse det bedste udsyn, men er selvfølgelig også dyrere end den cylindriske, der er flad vertikal. Den cylindriske linse kan fint anvendes, men der er risiko for visuelle forvrængninger. Gå gerne efter goggles med dobbelte linser fremfor enkelte, da det vil minimere dug.

Skal du bruge en over-all linse, skal du gå efter den orange farve. Står du i højt solskin, vil man bevæge sig mod de mørkere linser, hvor de næsten gennemsigtige linser egner sig bedre til løb om aftenen, hvor der er brug for lyset.

 

Hvor mange linser

At medbringe en udskiftelig linse i bagagen er en luksus, der kan være til stor gavn, når vejret hurtigt skifter. Mange nøjes dog stadig med en enkelt linse, hvilket kan være ganske fint for mange, der er af sted få gange. Står du under forskellige forhold eller rundt om i verden, bør du medbringe en ekstra linse, så du har et godt udsyn på dine omgivelser.

 

 

Linse med dug

Effektiviteten af Anti-fog belægning

Anti-fog og anti-scratch

To belægninger som klart er værd at investere i er anti-fog og anti-scratch. Selvom de fleste goggles i dag er godt ventileret, er du bedre stillet med belægningen, der modvirker dug, så du ikke først skal tørre linsen af, inden du kan komme af sted. Ligesom dug er irriterende er ridser det også, hvilket anti-scratch kan være behjælpelig med. Uden dug og ridser er du hurtigt klar med et godt og ensartet udsyn.

 

 

Når du bærer skihjelm

Med noget større fokus på sikkerheden er skihjelmen blevet almindelig at bære. Du skal dog være opmærksom på, at hjelm og goggles ikke nødvendigvis passer sammen. Det er før oplevet, at de nyindkøbte goggles ikke kan være der for hjelmen og derfor ikke slutter tæt til din ansigtsform, hvilket medfører unødige gener. Prøv derfor altid hjelm og goggles sammen, inden du tager afsted også selvom det er fra samme producent. Har du goggles og skal anskaffe hjelm så anskaf en, hvor det er muligt at ”låse” brillens strop fast til hjelmen.

Stroppen

Sammen med et par gode goggles hører også gode muligheder for tilpasning. De fleste har en clips monteret, du let kan flytte fra side til side, andre har åbne og lukke systemer i siderne inklusiv clips. Vigtigst er at du let og enkelt kan tilpasse stroppen, så den passer dig. En lækker detalje du finder på nogle kvalitets goggles, er en silikone belægning på den indvendige siden af stroppen for at modvirke, at den glider af din hjelm. Lækker detalje der kan gøre sig gældende, hvis du ikke har en ”lås” til stroppen på bagsiden af hjelmen.

 

Køb dine goggles her

 

Goggles i small, medium, large og oversized

Med forskellige hovedstørrelser findes der selvfølgelig også forskellige størrelser af goggles. Anvender du hjelm, kan du som udgangspunkt tage din hjelmstørrelse og bruge samme størrelse til køb af goggles.
Med mere fokus på de forskellige hovedstørrelser er der især kommet mere fokus på goggles til kvinder, der tidligere har været nødsaget til at anvende lidt for store unisex modeller mest fokuseret til herrer. I dag findes der goggles til kvinder i feminine farver i mindre størrelser, så de får den perfekte tilpasning.

Small er for børn og unge eller til personer med et smalt hoved, hvor den nok mest anvendte størrelse er medium, der passer de fleste folk. Goggles i large er til dig, der har et lidt større hovede eller ønsker ekstra plads mellem ansigt og linsen.
Modellen som mange snowboardere anvender især på baggrund af udseendet er oversized goggles. En model der giver et rigtigt godt udsyn på grund af en større linse og smallere ramme. En model der ikke passer alle personer og ikke altid kan være der for hjelmen.

 

 

Tilpasning

Det er vigtigt, at dine goggles sidder rigtigt. Stroppen skal kunne indstilles, så den sidder tæt til dit ansigt, uden at trykke eller klemme på siden af hovedet eller over næseryggen. Der må ikke være luft mellem ansigtet og rammens bløde skumgummi. Da vi alle har forskellige ansigts opbygninger, kan der være risiko for at unødig luft opstår. Oftest er det omkring næsen på grund af en lav eller høj næseryg. Kan der trænge luft ind, vil det genere dit udsyn, når du er i fart og du skal derfor vælge en anden størrelse eller model. Har man en lav næseryg, kan en ”Asian fit” model være at fortrække.

 

Vedligeholdelse af goggles

  • For at undgå dine goggles dugger til så sæt dem aldrig op i panden eller oven på hovedet, hvis du kun kører med hue. Varmen fra hovedet vil skabe kondens på indvendig side af linsen. Gør du alligevel det, bliver du nødt til at tørre dine goggles. Gør det altid med en speciel dug klud og ikke med dine handsker eller trøje for at undgå, du ridser linsen.
  • Lægger du brillerne fra dig, så læg dem ikke med linsen ned af, så de bliver ridset af underlaget, men læg dem i stedet på den bløde side.
  • Tør altid dine briller og sikre dig at ventilationskanalerne ikke er dækket af sne, inden du pakker dine ski goggels ned. Du skal tørre dem ved normale temperaturer og undgå, at de bliver lagt i direkte sol eller bliver tørret under høje temperaturer. Gøres dette risikere du, at de mister deres egenskaber og form.
  • Transporter altid dine goggles og eventuelle ekstra linser i et etui eller speciel pose for at beskytte dem mest muligt.

 

 

Leave a Comment


Warning: Parameter 1 to W3_Plugin_TotalCache::ob_callback() expected to be a reference, value given in /var/www/snowgear.dk/public_html/wp-includes/functions.php on line 3594