Goggles guiden

Home » Blog » Goggles » Goggles guiden

 

Guiden til valg af goggles skibrillerGoggles er nok en af de mest undervurderede dele af dit skiudstyr! Det forkerte valg kan ødelægge en ellers flot dag i den nyfaldne sne og for at du undgår det, har vi sammensat denne goggles guide.

Ski og snowboard goggles skal give dig en yderst god beskyttelse mod sne, vind og ikke mindst det reflekterende lys. Selv når det er overskyet, er det altså nødvendig med et par goggles eller skibriller som vi dansker så lystig beskriver dem.
Men der er altså forskel på de to og der er flere elementer til et par gode goggles, som du bør overveje før du gør dit køb.

Men hvad skal du være opmærksom på?

Goggles guiden kommer 360° rundt:
For at give dig det bedst mulige grundlag til at vurdere dit køb, dykker vi helt ned i detaljerne i valget af Goggles og kommer hele vejen rundt, så du målrette dig mod hvilken der er perfekte til dig.

Få indholdet som video

Linse til dine goggles

Der hvor de fleste går i stå i valget af goggles er, når det kommer til hvilken type linse man skal vælge. Det er altså ikke nok i sig selv, at din goggle ser smart ud. Det er lidt af en videnskab i sig selv, hvorfor farverne og udformningen er som det er og derfor, er der sammensat en guide udelukkende til det område, for at give dig den dybdegående forståelse. Her i guiden fremhæves de overordnede elementer.

Linsens opgave er at beskytte dine øjne mod det reflekterende lys og give dig et fantastisk udsyn, give en god fornemmelse af underlaget og gøre det let at se omgivelserne. Din linse bør give 100% UV-beskyttelse (UV-A,B og C), så de skadelige stråler bliver sorteret fra.

Var det det jeg skulle vide?

 

VLT (Visual Light Transmisson)

Hvis det bare var så enkelt som at vælge ud fra hvilken farve der var smart! Men, men, men uden det bliver alt for teknisk, er forståelse for VLT et vigtig element at overveje, da det har indflydelse på dit udsyn. VLT er opgivet i procent og fortæller dig, hvor meget lys der trænger igennem linsen. Det er vigtigt, at du kigger på de forhold du skal stå. Den skarpe sol i Alperne, overskyet vejr eller en tur på løjper om aftenen? Det har alt sammen indflydelse.

Procentsatsen strækker sig fra <10% til >90%. Jo højere procent, jo mere lys lukker du igennem linsen. Hvis du er typen der vil udfordre gletcherne på en sommerdag, så vælg <10%, men er du derimod typen der vil afprøve den oplyste løjper skal du vælge en høj procentsats for at kunne se mere I de mørke forhold.

De 5 kategorier

Linser til goggles er opdelt i forskellige kategorier 0 – 4. Kategorierne er en teknisk opsummering af, hvilke lys-/vejrforhold linserne performer bedst i og derved give det bedste resultat.

Kategori 4 dækker over meget lyse og solrige forhold. Linserne har ofte et meget lavt VLT (<10) og blokere derfor meget af lyset. Denne type lines type er bedst når du er højt oppe i alperne eller vil udfordre gletcherne.

Hvis du har hørt om kategori 3 fra en skientusiast, er det ikke mærkeligt. Linserne er mørkere tonet og en af de mest anvendte kategorier for det fleste skiløbere, når solen står højt på himmelen. Den formår stadig at fjerne de stærkeste stråler og efterlades med et behageligt udsyn.

Af dem du møder på løjderne, kører størstedelen med en kategori 2. Det er en rigtig find mellemvej, som gør, at den kan anvendes i de fleste forhold og derfor også efterspurgt kategori. Det er vist det man på godt jysk kalder “allround” (VLT 60-80%)

I kategori 1 efterlades du med en let toning eller et VLT fra 80 – 90%. En del lys vil trænge igennem og derfor egner de sig til overskyet vejr med et fladt lys.

Kategorien 0. Denne kategori anvendes meget sjældent og som det næsten siger sig selv, har den 0% toning eller tæt ved. Dog kalder man det for et VLT på >90%, så meget lidt toning får du. Du skal anvende denne, hvis du skal stå om aften, hvor den mere dækker for vind, sne mv. ind den dækker for solens stråler.

 

Hvilken lines skal du vælge?

Der findes et hav af forskellige linser alt efter producent og hvert år prøver de at overgå hinanden med ny, bedre og smartere teknologier. Alt det, for at give dig de absolutte bedste forhold. Men lad os springe ud i det.

 

Cylindriske linse

I mange år var den cylindriske lines et kæmpe hit og du kan som stadig kan fint anvende denne type. Du genkender den let ved at have same form som en dåse. Linsen er flad/lige vertikalt og runder horisontalt. Denne udformning er udfordret, på visuelle forvrængninger der efterlader dig med et “skævt” billede af forholdene. Men, men, men Oakley har udfordret det med modellen “Line Miner” og løst udfordringen rigtigt godt!

 

Sfæriske linse

Vil du helt udover denne udfordring, skal du vælge en sfærisk lines. Grundet den både horisontale og vertikale bløde buede form, giver den sfæriske linse det bedste udsyn og eliminere forvrængningerne. Men denne lines er selvfølgelig også dyrere end den cylindriske.

 

Hvor mange linser har du brug for?

At medbringe en udskiftelig linse i bagagen er en luksus, der kan være til stor gavn, når vejret hurtigt skifter. Mange nøjes dog stadig med en enkelt linse, hvilket kan være ganske fint for mange, der er af sted få gange. Står du under forskellige forhold eller rundt om i verden, eller må du bare afsted hvert år og gerne flere gange, så medbring en ekstra linse, så får det bedste udsyn af dine omgivelser.

Nok har vi gennemgået linserne dybt, men der er meget mere til linser end vi har gennemgået. Alle farverne, polariserede, fotokromisk, spejllinser og meget mere og det har vi lagt stort fokus på i guiden om linser til goggles.

 

Ventilation?

At goggles har gode ventilationsmuligheder er afgørende for, at varmen fra dit ansigt bliver ventileret væk og linsen ikke dugger. I dag har alle goggles af høj kvalitet, mange og gode ventilationsåbninger til at forebygge dug. Selvom det er et velkendt mærke så kontroller, at åbningerne ikke kan blive blokeret af din hjelm eller lignende, så ventilationen bliver nedsat.

 

Anti-fog og anti-scratch

To belægninger som klart er værd at investere i. Selvom de fleste goggles i dag er godt ventileret, er du bedre stillet med anti-fog belægningen. Der modvirker dug, så du ikke først skal vente på at linsen tørre, inden du kan komme af sted. Ligesom dug er irriterende er ridser det også, hvilket anti-scratch kan være behjælpelig med. Uden dug og ridser er du hurtigt klar med et godt og ensartet udsyn.

Et par gode tips:

  1. Hold dig i bevægelse! Gennemstrømningen af luften i ventilationskanalerne vil afhjælpe duggen.
  2. Brug ikke glasrens på indvendig side. Du vil ødelægge anti-fog belægningen!
  3. Fjern sne fra linsen og ventilationskanalerne! Ryst dem i stedet for at tørre den af med hansker og lignende, der kan ridse dine linser.

 

Linse med dug

Effektiviteten af Anti-fog belægning

Sæt aldrig dine goggles op i panden eller oven på hovedet, hvis du kun kører med hue. Varmen fra hovedet vil skabe kondens på indvendig side af linsen. Gør du alligevel det, bliver du nødt til at tørre dine goggles. Placer dem tørt eller ryst dem tørre. Eventuelt, kan du tage det sidste med en speciel dug klud egnet til formålet og ikke med dine handsker eller trøje for at undgå, at du ridser linsen!

 

Goggle Frame

Framen på rigtig mange goggles er fremstillet i polyurethan. Et fleksibelt materiale der, når det udsættes for kulde, beholder sin fleksibilitet. Du finder også frames i andre materialer, men vigtigt er, at de er udført i et fleksibelt materiale, så den ikke splintrer, hvis du skulle vælte.

Når du får dem hjem så afprøv dem selv, så du får en fornemmelse af, hvor fleksible dine goggles er. Har du købt et par med udskiftelig linse, så afprøv fleksibiliteten når linsen ikke er monteret.

Tip:
Som en lille tommelfingerregel kan du gå ud fra, at jo mere fleksibel framen er, jo koldere temperaturer kan de udsættes for.

 

Flere lag ansigtsskum

Det bløde lag skumgummi placeret på framen giver den sidste tilslutning til dit ansigt og skal gøre det behageligt at have din goggle på. Ligeledes holder det den kolde luft ude for at undgå dug på indersiden af linsen. De helt billige goggles har ofte kun et lag skum, der ofte efterlader en rød kant på ansigtet grundet skumgummiets fasthed. Med tredobbelt ansigtsskum fås et rigtigt blødt materiale, der giver den optimale komfort og som ofte er afsluttet med en fleece der er allergivenlig og fugtabsorberende.

 

Goggles i small, medium, large og xl

Med forskellige hovedstørrelser findes der selvfølgelig også forskellige størrelser af goggles. Anvender du hjelm, kan du som udgangspunkt tage din hjelmstørrelse og bruge samme størrelse til køb af goggles.
Med mere fokus på de forskellige hovedstørrelser er der især kommet mere fokus på goggles til kvinder, der tidligere har været nødsaget til at anvende lidt for store unisex modeller mest fokuseret til herrer. I dag findes der goggles til kvinder i feminine farver i mindre størrelser, så de får den perfekte tilpasning.

Small er for børn og unge eller til personer med et smalt hoved, hvor den nok mest anvendte størrelse er medium, der passer de fleste folk. Goggles i large og xl er til dig, der har et lidt større hovede eller ønsker ekstra plads mellem ansigt og linsen.
Modellen som mange snowboardere/freestyler anvender, især på baggrund af udseendet, er en oversized goggles. En model der giver et rigtigt godt udsyn på grund af en større linse og smallere frame. Modellen passer ikke til alle personer og kan ikke altid være der for hjelmen.

Sørg for at vælge den rigtige størrelse og udformning. Størrelsen har vi lige vendt, men udformningen er noget helt andet. For ligesom forskellige størrelser, kommer goggles i forskellige udformninger. Vælger du forkert, kan det ødelægge din skiferie, da brillen ikke vil slutte korrekt til ansigtet.
Det er dog ikke helt så svært. Hvis du er europæisk af udseende med en høj næseryg markeret kindben med videre, kan du stort set vælge hvilken som helst. Har du derimod et asiatisk udtryk, skal du vælge goggles med betegnelsen Asian-fit. Disse er designet til en lidt fladere næseryg og kindben.
Uanset hvilken størrelse, udformning og udtryk du vælger, så prøv dem altid på, inden du tager af sted, så du har mulighed for at ombytte dem, hvis de ikke slutter tæt.

Følger du nedestående råd, skal du bytte dine goggles til en anden størrelse eller model:

  1. Hvis du mærker at det presser ind på dine øjne, er dine goggles for smalle og du skal vælge en der er bredere
  2. Klemmer den hen over næseryggen, har du muligvis valgt den forkerte model. Prøv dog, at justere stroppen ind, så goggles løfter sig en smule.
  3. Tjek at din goggles slutter helt tæt til ansigtet og at der ikke er mellemrum, hvor luft, sne mv., kan trænge ind.
  4. Klemmer den generelt rundt, er den for lille og du bør prøve den i en anden størrelse.

 

Goggles og briller / OTG (Over The Glasses)

For dig der anvender briller når du står på ski, kan det være svært at finde et par goggles, der passer. De traditionelle goggles giver nemlig ikke den fornødne plads til brillen, hvilket kan givende en trykkende og ubehagelig fornemmelse. Du kan selvfølgelige vælge at anvende linser i stedet for briller, hvis du har fundet et par, du absolut bare må have. Ellers er løsningen for dig OTG. Goggles OTG giver dig den fornødne plads til din brille, så kombinationen bliver behagelig. Over The Glasses er normalt både bredere, højere end ”almindelige” goggles og giver den fornødne plads

 

Når du selvfølgelig bærer skihjelm

Med noget større fokus på sikkerheden er skihjelmen blevet almindelig at bære. Du skal dog være opmærksom på, at hjelm og goggles ikke nødvendigvis passer sammen. Det er før oplevet, at de nyindkøbte goggles ikke kan være der for hjelmen og derfor ikke slutter tæt til din ansigtsform, hvilket medfører unødige gener. Prøv derfor altid hjelm og goggles sammen, inden du tager af sted også selvom det er fra samme producent. Har du goggles og skal anskaffe hjelm så anskaf en, hvor det er muligt at ”låse” brillens strop fast til hjelmen.

 

Stroppen

Sammen med et par gode goggles hører også gode muligheder for tilpasning. De fleste har en clips monteret, du let kan flytte fra side til side, andre har åbne og lukke systemer i siderne inklusiv clips. Vigtigst er at du let og enkelt kan tilpasse stroppen, så den passer dig. En lækker detalje du finder på nogle kvalitets goggles, er en silikone belægning på den indvendige siden af stroppen for at modvirke, at den glider af din hjelm. Lækker detalje der kan gøre sig gældende, hvis du ikke har en ”lås” til stroppen på bagsiden af hjelmen.

 

Tilpasning

Det er vigtigt, at dine goggles sidder rigtigt. Stroppen skal kunne indstilles, så den sidder tæt til dit ansigt, uden at trykke eller klemme på siden af hovedet eller over næseryggen. Der må ikke være luft mellem ansigtet og rammens bløde skumgummi. Da vi alle har forskellige ansigts opbygninger, kan der være risiko for at unødig luft opstår. Oftest er det omkring næsen på grund af en lav eller høj næseryg. Kan der trænge luft ind, vil det genere dit udsyn, når du er i fart og du skal derfor vælge en anden størrelse eller model. Har man en lav næseryg, kan en ”Asian fit” model være at fortrække.

 

Vedligeholdelse af goggles

  1. Lægger du brillerne fra dig, så læg dem ikke med linsen ned af, så de bliver ridset af underlaget, men læg dem i stedet på den bløde side.
  2. Tør altid dine briller og sikre dig at ventilationskanalerne ikke er dækket af sne, inden du pakker dine ski goggels ned. Du skal tørre dem ved normale temperaturer og undgå, at de bliver lagt i direkte sol eller bliver tørret under høje temperaturer. Gøres dette risikere du, at de mister deres egenskaber og form.
  3. Transporter altid dine goggles og eventuelle ekstra linser i et etui eller speciel pose for at beskytte dem mest muligt.

 

Leave a Comment