Goggles linser – sådan vælger du linser til goggles

Home » Blog » Linser » Goggles linser – sådan vælger du linser til goggles

Goggles linser – Sådan vælger du linser til goggles

 

Goggles med en god linse er en vigtig del af din garderobe til årets vinter sæson. Med hurtig skiftende vejrforhold på bjergene som du kan blive udsat for, bør du forstår hvordan din linse fungere i disse forhold. Der findes et stort udvalg af farver, udformninger og uforståelige udtryk, som kan være svære at forstå og hvordan er det nu med farverne? Derfor kigger vi på opbygningen af linsen og svare på mange af de spørgsmål, der bliver stillet, så du kan blive klog på linsen, inden du tager afsted.

 

Om linserne vender vi følgende forskellige emner:

 

 

Goggles linser

Linser til goggles er i en konstant udvikling og derfor er det også her, du vil opleve de største forskelle, når du kigger på goggles eller linsen for sig. For at øge din sikkerhed bør din goggle linse være lavet af polycarbonat materiale og ikke plastisk. Materialet polycarbonat er et mere stødresistent  materiale end plastisk, så skulle du vælte, splintrer linsen ikke på samme måde som en linse af plastisk gør. Det er dog de fleste linser, der bliver støbt i materialet af polycarbonat, men enkelte linser findes stadig i plastisk. Står materialet ikke i produktbeskrivelsen eller på æsken, kan det være svært at vide, om linsen er af det ene eller andet materiale. Men lader du de helt billige ski goggles ligge og holder dig til et velkendt mærke, er du så godt som sikker.

 

 Køb dine linser til goggles her

 

Linse typer

Der findes to typer af linser, en sfærisk og en cylinder og det er meget let at se forskellen på de to. Kig ind på linsen fra siden og du vil hurtigt kunne kon- kludere, hvilken type du står med. Hvor begge linsetyper buer i den horizontale retning for at følge hovedformen buer en sfærisk linse også i den vertikale retning, hvor en cylindrisk linse er flad eller lige vertikalt. Lad os kigge nærmere på de to typer.

sfærisk og cylindrisk linse

Den tydelige forskel på de to linse typer.

 

Sfærisk linse

Da den sfæriske linse former sig omkring ansigtet i begge retninger, giver den en ekstra god periferi. Det ekstra gode udsyn giver dig en bedre

fornemmelse af dine omgivelser og dermed en større sikkerhed, hvilket er formålet med formen. Derudover har en sfærisk linse mindre forvrængning end traditionelle flade linser, hvilket skaber et klarere og skarpere syn.

Hvorfor giver en sfærisk linse et klarere, skarpere og mindre forvrængning af udsynet? Når lyset (også reflekterende) rammer en cylindrisk linse i toppen og bunden med en anden vinkel, end den gør i midten, kan der opstå visuelle forvrængninger. Den sfæriske linse, der har samme vertikale form som øjet fjerner bedre disse forvrængninger, da lyset rammer øjet i en mere lige linje.

Med disse fordele kommer også en pris. Sfæriske linser er dyrere, da de er avancerede at producere og af høj kvalitet, men giver en meget bedre oplevelse.

 

Cylindrisk linse

Den cylindriske linse er formet omkring en cylinder og derved opstår den flade vertikale udformning. Det er en lettere måde at fremstille linsen på, men udformningen kan skabe de visuelle forvrængninger, som før beskrevet. Udover at du lettere bliver blændet med en flad linse bliver din periferi også begrænset i forhold til den sfæriske linse

Selvom linsen er formet anderledes, har den stadig mange gode egenskaber fra den sfæriske linse. Du opnår stadig et godt udsyn og linsen er billigere end den sfæriske linse, hvilket er en stor faktor for mange.

 

Dobbelt goggles linse

Opbygningen af en dobbelt linse med termisk barriere.

Enkelt eller dobbelt linser

Hvis du har store problemer med at dine linser dugger til, kan det ofte være et resultat af, at dine goggles muligvis har været købt for billige og kun med en enkelt linse. Problemet opstår, når varmen fra dit ansigt møder den nedkølede linse og kondensen/duggen opstår.

En dobbelt linse derimod er opbygget som en termorude. Den består af en inder- og en yderlinse adskilt med en pakning, der giver et isoleret hulrum. Det isolerede hulrum sikrer, at yderlinsen ikke bliver påvirket af varmen og den inderste linse ikke påvirkes af kulde. Denne opbygning kan afhjælpe det generende problem med, at dine goggles dugger. Står du for at skulle vælge nye goggles, så vælg et par med en dobbelt linse. Du kan finde goggles med dobbelt linser startende fra omkring 300-400 kr. og det er godt givet ud.

 

Linsens farver, VTL og kategorier

Mange vælger udelukkende deres goggels eller linse på den baggrund, at det skal passe sammen med skitøjet. Men der er grunde til, at linserne er lavet i forskellige farver og de er vigtige. Som skrevet i indledningen skifter vejret løbende, mellem høj sol, overskyet, snevejr osv. og det kan ske i løbet af dagen. De forskellige goggles linser er beregnet til de forskellige vejrforhold og lader dig se konjunkturen i underlaget og beskytter samtidig dine øjne.

 

VTL og kategorier

Når linsen skal bestemmes, vil du muligvis løbe ind i forkortelsen VTL og kategorierne 0-4. VTL (Visible Light Transmission) er den mængde af lys, der er synlig for øjet målt i procent fra 0-100. Står du om aftenen eller i overskyet vejr, vil du have en linse med et VTL på 60-90% og står du i den rigtig skarpe sol, vil linser med VTL på 5-20% være at foretrække

Kategorierne 0-4 måles også i procent, men fortæller istedet hvor mange procent linsen fjerner. Derfor vil en linse, med en VTL procent på 82% ligge i en kategori 0 og derfor lukke meget lys ind.

 

Inddelingen af kategorierne ser således ud:

 

  •  Kategori 0: 0-20%. Linser der er transparente eller svagt tonet og egner sig til brug om aftenen
  •  Kategori 1: 20-60%.  Linser der er svagt tonet. Egner sig til overskyet fladt lys.
  •  Kategori 2: 60-80% Linser med en moderat toning. Egner sig til overskyet fladt lys
  •  Kategori 3: 80-90%. Linser der er mørkt tonet. Egner sig til solskin.
  •  Kategori 4: 92-97%. Linser der er meget mørkt tonet. Egner sig til rigtig skarp sol, hvor genskær og refleksioner mere intense.

 

Du kan blive mødt af begge betegnelser sammen, men også kun én af dem og derfor stiller grundforståelsen for begge dig godt. Der er også tidspunkter, hvor du slet ikke møder betegnelserne og derfor er farverne også vigtige.

 

Linsens farver

Det er svært at vælge, for der findes mange forskellige farver til forskellige forhold. Derfor får du en samlet liste over farverne fra producenterne, der findes her på siden, men lad os alligevel gennemgå de mest anvendte farver.

 

Amber eller brune linser er mellem de mest populære. Med denne linse bliver skygger synlige, da den fjerner det blå lys. Det betyder, at du kan være forberedt de ellers ”usynlige” ujævnheder, du møder. Er det let overskyet eller gråt vejr, egner Amber sig godt til dette.

 

Guld og Persimmon linserne er meget lig Amber linsen. Disse er også beregnet til svage og medium lysforhold, men er bedre til at adskille kontrasterne ved svagt lys. Guld og Persimmon egner sig godt, hvis det er stærkt overskyet eller snevejr.

 

Rosa eller pink er ikke gode all-round linser, da de ikke giver den store beskyttelse i solskin. Til gengæld er linserne gode i fladt lys, når pisten skal indtages om aftenen. Rosa og Pink giver en god fornemmelse af dybder samt det kunstige flade lys om aftenen på pisten.

 

Gule linser giver også en god fornemmelse for dybder i det flade lys. Glasset fungerer derfor rigtig godt, når det er overskyet eller stormer. Farven er ikke særlig god til de mørke forhold, da der ofte er en svag toning af sort i linsen.

 

Den orange linse er den bedste all-round linse og nok den farve, man ser flest kører rundt med. Linsen fungerer godt i solskin, fint i det lidt fladere lys og får trukket kontrasterne fornuftigt frem. Er det all-round linsen du er ude efter, så vælg den orange.

 

Køb dine linser til goggles her

 

Holder du dig til de europæiske skisportssteder, menes det ikke nødvendigt, at du anskaffer dig linser i sort eller grå. Sort og grå har en lav VLT procent og lukker meget lidt lys igennem. Tager du til USA, kan en sort eller grå linse være at foretrække grundet de mange solskinsdage. Skulle det blive overskyet er du dog dårlig stillet med farven, da den giver dårligt syn på variationer og dybde i terrænet.

 

Med en grundforståelse for farverne kan du nu kaste dig ud i producenternes forskellige linser og finde den linse der passer dig.

 

Oakley linser

Dragon Linser

SPY linser

POC linser

Electric linser

Uvex linser

Von Zipper linser 

 

Hvor mange goggles linser skal man have?

Rigtig mange skiløbere eller snowboardere kan klare sig med blot en enkelt linse. Har du ikke andet end solskinstimer, kan du ofte nøjes med en mørk linse, men opholder du dig steder, hvor vejret hurtigt kan skifte, kan det være en stor fordel at have flere linser at skifte imellem.

Flere og flere goggles lader dig let, med klik eller magnet, udskifte linsen til en der passer til vejrforholdene, så du får det rigtige udsyn. Linserne kan købes separat og er en stor fordel, hvis du er af sted flere gange.

 

Ultraviolet A,B og C

Det er hårdt for øjnene at bevæge sig rundt i sneen grundet de meget skarpe refleksioner og derfor skal din linse afvise UV-strålerne. Gør de ikke det, er der stor risiko for at blive sneblind, der er en overfladisk forbrænding af horn- og slimhinden. At forstå kategorierne A,B og C fra hinanden er ikke så vigtigt, så længe du kun køber goggles med UV-A, der er en 100% UV-beskyttelse.

 

Polarisede linse

Der er ingen tvivl om at polarisede linser virker uhyre effektivt, ved at filtrere de horizontale stråler væk og derved kun tillade de vertikale. Du får et rigtig godt udsyn og alt bliver mere klart. Dog brokker nogle sig over, at de fjerner for meget af de reflekterende stråler fra underlaget, så det bliver svært at se ændringer i underlaget som is, der gør, du skal ændre kørestil.

Opbygning af linse

Opbygningen af linsen af de forskellige lag, der kan indgå i dine goggles

 

Fotokromisk linse

Fotokromiske linser er en lille lækker sag, der selv tilpasser sig forholdene, når de udsættes for kraftig lys. Ved at blive mørkere filtrerer den de kraftige UV-stråler fra og giver dig et bedre udsyn. Ulempen er, at de bliver ikke mørkere så snart det kraftige lys kommer, men først efter noget tid.

 

Spejlrefleks (ioniseret)

En super cool linse der ofte bliver valgt på udseendet af mange. Det reflekterende lag er lagt uden på linsen og vil medføre en lav VLT. Linsen er derfor super god, hvor der er kraftigt og reflekterende lys til at give det nødvendige udsyn. Dit udsyn vil dog forringes, hvis det bliver overskyet, da den holder meget lys ude.

 

Køb dine linser til goggles nu 

 

Anti-Fog og anti scratch

Andre belægninger du kan tilføre linsen er anti-fog og anti-scratch. Ordene siger det næsten selv. Den ene er for dug og den anden imod ridser. Begge belægninger kan være super lækre at have, for der er ikke noget mere irriterende end dug og ridser i linsen, så overvej det kraftigt.

 

Håber at du har fået en bedre forståelse af linsen til dine goggles og at det er  meget mere end et farvevalg, der skal passe til dit skitøj, men det gør jo ikke noget, hvis det gør. I goggles guiden kan du også læse om de andre elementer der danner gode goggles. Har du gode eller dårlige oplevelser med et par linser, vil jeg gerne høre om det, så både jeg og andre kan få glæde af det.

Leave a Comment